Włosi wiedzą, jak jeść. Być może skutkiem tego, że wykorzystane przez nich składniki są ożywcze, aromatyczne oraz dobre dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem jedzenia – koncentruje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też apetyczne oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie jedynie smakują niesamowicie, jednak też są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja Kraków centrum
Zerknij na kilka poniższych składników, które stanowią treść kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie wymagane wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest suta w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, które zmniejszają stan zapalny.
Italian Cuisine Krakow
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są wyśmienite, lecz te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest wybitnie istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą oraz mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię wyeksploatowania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew ma prawo płynąć swobodnie), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.