Potrawy staropolskie bez ustanku w modzie

Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (które są nadzwyczaj cenione na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Można dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to jedynie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych dań, specyficznych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak faktycznie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film