Kuchnia krajowa ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na postać kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc różnorodne obyczaje, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, jakie pospolite są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, że najistotniejszym i w największym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z różnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w rzeczywistości dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest wyśmienita i sycąca.